Reguli pentru hrănirea cu biberonul în timpul zilei și în timpul nopții
16 martie 2023
Pregătirea mesei pentru bebelușul hrănit cu biberonul trebuie să fie foarte atentă. Atenție la detalii și la precizie. Proporțiile și igiena sunt importante. Trebuie să fii foarte atentă ca bebelușul tău să primească toate ingredientele necesare dezvoltării sale și s evite problemele cu stomăcelul.
Hrănirea în timpul zilei
- Păstrarea unei igiene corespunzătoare
Corpul bebelușului, inclusiv tractul său digestiv, este foarte delicat. Când prepari masa pentru bebeluș, trebuie să păstrezi igiena în mod special. Înainte de a începe, amintește-ți să te speli bine pe mâini.
- Opărește biberonul și tetina
Mai ales înainte de prima utilizare, spală cu grijă și opărește tetina și biberonul. Igiena corespunzătoare a accesoriilor nu este mai puțin importantă decât igiena mâinilor atunci când pregătești mâncarea bebelușului tău. Trebuie să te asiguri că pe biberon și pe tetină nu rămân microbi periculoși.
- Folosește apa adecvată
Baza este apa bună. Dacă ești sigur că apa de la robinet este de bună calitate - o poți folosi. Ar fi bine să duci o mostră pentru examinare la centrul de control sanitar și epidemiologic. Dacă nu ești sigură - cumpără apă îmbuteliată. Pentru bebelușul mic, nu poți folosi apă cu conținut mare de minerale (nu mai mult de 500 mg per litru). Apa cu conținut ridicat de minerale poate încărca inutil corpul copilului, afectându-l. Apa cu conținut mare de minerale poate afecta, de asemenea, proporția ingredientelor atent calculate și măsurate în formula de lapte praf, pentru a-l face similar laptelui matern.
- Fierbe și studiază apa
Chiar și apa îmbuteliată trebuie fiartă, cu atât mai mult apa de la robinet, chiar și de bună calitate. După fierbere, apa trebuie răcită până la o temperatură de 40 de grade Celsius. Verifică pe ambalajul laptelui recomandările producătorului.
Reține! Nu amesteca laptele cu apă fierbinte. Apa fierbinte distruge ingredientele dăunătoare, dar poate să neutralizeze și vitaminele și microelementele conținute de formulă.
- Prepararea formulei
După ce s-a răcit apa, măsoară cu atenție cantitatea de apă recomandată de producător și toarn-o într-un biberon curat. Folosind măsura atașată la recipientul cu lapte praf, măsoară volumul corect de pudră și toarnă într-un biberon fără apă. După ce ai închis biberonul, agită-l bine până când apa și laptele praf se amestec și nu mai rămân cocoloașe în biberon.
Lingurițe rase de lapte praf. Nu turna mai mult lapte praf decât recomandă producătorul deoarece vei afecta proporțiile ingredientelor din laptele preparat, ceea ce poate dăuna bebelușului.
- Verifică temperatura înainte de a-i da bebelușului laptele preparat
Laptele trebuie să aibă aproximativ temperatura corpului, așa cum este laptele matern. Picură câțiva stropi prin tetină pe interiorul mâinii tale (încheietură sau pliul cotului) pentru a verifica temperatura. Lichidul trebuie să fie confortabil de cald, nu fierbinte, nu trebuie să simți că te arde.
- Aruncă laptele neconsumat
Dacă bebelușul nu a terminat de băut laptele pregătit, aruncă ce a rămas. Formula de lapte este foarte nutritivă, susținând buna dezvoltare a copilului tău. Din păcate, este și un mediu excelent pentru bacterii, care se dezvoltă rapid grație conținutului de lactoză. În plus, bacteriile din cavitatea bucală a bebelușului rămân pe tetină, unele dintre ele pătrunzând în laptele preparat.
Formula „îmbogățită” cu bacterii poate cauza probleme abdominale serioase, deci nu îi mai da copilului laptele rămas.
- Spală accesoriile
După hrănirea copilului, spală biberonul și tetina de fiecare dată sau, măcar, clătește-le bine. Astfel va fi mai ușor de îndepărtat resturile de lapte. Folosește o perie specială pentru spălat biberoane. Te va ajuta să speli bine biberonul și să ajungi în toate colțurile și în toate fantele. Depozitează accesoriile pe care nu le folosești într-un recipient cu capac.
Formula de lapte pentru timpul nopții
Regulile hrănirii pe timpul nopții sunt aceleași cu regulile hrănirii pe timp de zi. Ai nevoie de apă bună, trebuie să nu uiți de igiena specială și să nu păstrezi laptele preparat rămas. Dar, deși nu poți prepara lapte pentru a-l păstra, există metode pentru a face mai simplă hrănirea pe timpul nopții.
- Pregătește seara accesoriile
Dacă pregătești lucrurile necesare, lăsându-le la îndemână, înainte de a merge să te culci, îți va fi mai ușor să controlezi situația atunci când te trezești în mijlocul nopții. Amintește-ți să pregătești biberoane și o tetină curate și opărite.
- Fierbe apa
După ce ai fiert apa, răcește-o la 40 de grade Celsius și toarn-o într-un biberon curat, pregătit. Închide-l bine și pune-l aproape de încălzitorul de biberoane.
- Încălzește apa
Când bebelușul se trezește și trebuie hrănit, așază biberonul cu apă în încălzitorul de apă. Poți folosi un vas cu apă caldă pentru a pune biberonul în el. Cu toate acestea, verifică cu atenție temperatura apei după încălzire. Încălzitoarele încălzesc apa la temperatura optimă; cu toate acestea, temperatura apei dintr-o oală sau dintr-un vas poate fi diferită. Se poate dovedi că apa este prea rece pentru că s-a răcit.
- Amestecă apa cu laptele praf
Abia acum este momentul de a turna cantitatea corect măsurată de lapte praf în apă și a amesteca bine prin agitare. Ca să fie mai simplu, poți pune, de seara, cantitatea măsurată într-un recipient curat sau într-o pungă alimentară curată. Nu amesteca înainte. Amestecul își va pierde valoarea nutritivă.
- Verifică temperatura
Când laptele preparat are temperatura potrivită (verifică pe încheietura mâinii tale), îți poți hrăni bebelușul. Reține că bebelușul nu trebuie să stea pe spate când îl hrănești. Este mai sigur să îl iei din pătuț și să îl ții în brațe cât timp mănâncă. După ce mănâncă, este bine să îl ridici și să îl bați ușor pe spate pentru a facilita eliberarea aerului.
- Clătește biberonul și tetina
Noaptea dorești să economisești cât de mult timpul, deci nu trebuie să speli imediat accesoriile. Cu toate aceste, este bine să le clătești cu atenție pentru ca mai târziu să îți fie mai ușor să le speli.