Naşterea împreună cu tata

10 octombrie 2014

Mamele noastre au o multime de istorii romantice despre aceea, cum sotii dormeau sub ferestrele maternitatii, cum scrieau cu creta mesaje de suflet sotiilor pe trotuar, cum si-au vazut copilul pentru prima oara... la externere. Astazi cu entuziazm noi adoptam o practica noua. Insa pentru multa majoritate nasterea comuna ramine un atribut al modei.

 
 

„Pro” si „Contra”


Medicii adesea se opun  prezentei barbatilor la nastere. Medicilor prezenta unei persoane, care nu este implicata direct in proces, doar le sustrage atentia. In plus, barbatul poate devein un alt pacient, in cazul in care in procesul de nastere se va simti rau. Majoritatea viitorilor tatici, putin imaginind procesul de nastere, si intelegind nu corect rolul sau in acest proces, pot complica activitatea personalului medical, chiar si procesul de nastere. De exemplu, de a da sfaturi medicilor si de a pune intrebari la momentul cel mai nepotrivit, cu nici un scop de a-i sustrage cu strigate “faceti ceva!” si chiar sa provoace un scandal in sala de nastere.
La ideea nasterii comune adesea sunt sceptici si psihologii de familie. Exista cazuri, in care amintirile despre procesul de nastere a copilului au fost cele mai dificile pentru tatal familiei si au avut un impact negativ asupra relatiilor de familie. Obiectie simpla a acestei situatii – barbatului nu este necesar de a se situa intre picioarele mamei si de a urmari procesul de aceasta parte, e suficient ca el sa stea in spate sau dintr-o parte. In plus, el poate conveni in prealabil cu personalul medical posibilitatea de a iesi, de exemplu, in timpul incordarilor.
Majoritatea viitoarelor mame, din potriva, sunt in favoarea nasterii comune. Ele, desigur, doresc sa nu sa se simta singuratice. In conditiile clinicei, in care in fiecare zi se petrec zeci de nasteri, un astfel de eveniment important isi asuma de multe ori un caracter de obisnuit, chiar daca si nu prea usor al procedurei medicale. Insa anume in timpul nasterii femeia e emotional vulnerabila - nu in zadar, in memoria sa, un loc semnificativ ocupa asa episoade, cind a strigat la ea o asistenta medicala, s-a iritat deridicatoarea, etc. Prezenta sotului in astfel de situatii ofera un sprijin emotional, permite de a nu se simti aruncata la indurarea medicilor “fara suflet si caldura omeneasca”.
Barbatul tinde sa fie undeva intre laturasi si adversari. De obicei, el isi da seama ca sotia lui are nevoie de sprijin, dar, in acelasi timp auzind multe povesti  de groaza despre nastere si tot felul de bancuri despre  sotii, care lesina. Sotul vrea cu adevarat sa o ajute pe sotia lui, dar nu prea isi inchipuie ce-l asteapta. 

Plusurile si minusurile


Printre efectele pozitive ale nasterii comune poate fi faptul, ca barbatii au adesea o mare afectiune pentru copil, la ei se trezeste mai repede instinctul de tata. Cercetatorii sustin, ca barbatii, care au avut ocazia de a urmari nasterea si imediat dupa proces de a lua in brate si de a imbratisa copilul, se atirna diferit catre copii sai, decit barbatii, care au vazut copilul pentru  prima data  prin fereastra camerei de copii dupa citeva zile dupa nastere. Ei sunt mai grijulii, mai atenti catre copil, incearca sa ajute mama si sa-i usureze grijile ei. Dupa nasterea comuna barbatul devine mai stimabil catre sotie, el exprima grija si atentia femeilor in general, cu alti ochi priveste femeile gravide, copiii.
Aspect negativ poate fi simtul psihologic intern in timpul nasterii si a consecintelor acesteia. Urmarind procesul de nastere, viitorului tata poate avea sentimente ostile  catre copil, care ar fi persoana responsabila pentru suferinta iubitei sale. Sau invers –isi va “atribui” vina, si va decide, ca el este cauza principala a ceea, ce se intimpla acum cu sotia sa. De aceea este important de a discuta aceste aspecte din timp. Nimeni si nimic nu este de vina - asta e natura omului, TOTI  vin pe lume la fel, si copilul dumneavoastra nu este o exceptie. Cel mai bun remediu pentru a scapa de acest simt - de a vedea, cit de fericita este sotia, dupa nastere, cit ea isi iubeste copilul si tatal sau. Dupa nastere, la o ocazie, spuneti-i sotului incit ii sunteti multumita, pentru ca v-a daruit un astfel de miracol.
In plus, pentru un barbat este chinuitor simtul neputintei proprii, atunci cind alaturi persoana iubita se simte rau, iar el nu poate sa o ajute. Pregatiti-va sotul din timp, ca el nu va putea influenta asupra procesului de nastere, si ca rolul sau va fi doar de a sprijini sotia. El trebuie sa renunte la conducerea medicilor, la dorinta de a interveni imediat si de a aranja totul cum se cade: credibilitate catre sotie si catre personalul medical – este garantia participarii sale de succes.
De regula, cel mai adecvat catre evenimentul dat se atirna tatii avansati – cei, care au citit literatura speciala sau au frecventat cursuri. Ori acesti tatici au mai mult de 30-35 ani, care au vazut viasa si au invatat sa impinga propriile emotii pe planul doi atunci, cind o persoana iubita are nevoie de sprijin. 


Nu insistati


In nici un caz nu trebuie sa trageti sotul de a asista la nastere impotriva vointei sale. Nu face de a naste impreuna doar pentru motivul, ca “lasa-l sa cunoasca, cit de greu apar copiii”. Nu incercati sa-l convingeti, daca el nu vrea, si nu apasati pe vinovatie. Daca sotul nu se arata entuziasmat, sa nu va ofensati pe el. Este mai bine sa va bucurati de faptul, ca el isi cunoste abilitatile sale reale si nu complica procesul de nastere al dumneavoastra cu comportamentul sau inadecvat. Fiti siguri, aflindu-se dupa usile camerei de maternitate el isi va face nu mai putini griji pentru dumneavoastra.
Bazati-va pe intuitie si mergeti impreuna la nastere numai in cazul, in care simtiti, ca sotul dumneavoastra este cu adevarat pregatit, si nu o face din datorie, dar cu o frica interioara. Este posibila o variant optimala – de a fi impreuna in timpul contractiilor, si apoi sa va despartiti pentru ca mai tirziu sa va alaturati cu toata familia, dupa nasterea copilului. 

Ne pregatim de nastere


Este important faptul, ca sotul, de asemenea, sa fie pregatit de nastere. Probabil, ca ar fi cazul, ca el sa priveasca materiale video relevante. Povestiti-I, cit de diferit se comporta femeile, ce se poate de asteptat de la dumneavoastra. Sa fie pregatiti la aceea, ca veti tipa, veti geme, veti respira “ciudat”. Explicati-i ca acest lucru este normal si are un sens la fiecare etapa a procesului de nastere. Aratati-i in ce pozitii se afla mamele insarcinate in anumite momente. Sa nu se sperie de dorinta dumneavoastra de a sta in patru labe sau ghemuita in timpul nasterii.
Explicati-i sotului, ca ar trebui sa fie rabdator si atent, ca, in anumite momente, atunci cind veti avea nevoie pentru a schimba pozitia sau brusc va deveni neplacuta atingerea lui, veti putea intr-un mod destul de extrem sa-l rugati sa se indeparteze sau sa-i reprosati, ca el face totul nu asa, cum ar trebui, - sa nu sa se ofenseze.
Spuneti-i, ca imediat dupa nastere copilul nu arata ca un inger din picturile lui Rafael. Probabil, ca acesta va fi umflat, intr-o grasime alba, singe, apa si alte eliminari.
Aveti grija, ca sotul sa fie cunoscut din timp cu medicul, cu care aveti de gind sa nasteti. Ar fi bine, ca el sa posede numarul de telefon al doctorului - de exemplu, in cazul, in care in timpul procesului de nastere medicul va pleca de la voi, dar in acest moment vor aparea problem neprevazute. E mai bine, ca sotul sa peia asupra sa toate problemele organizatorice si tehnice, cum ar fi taxele de maternitate, prezenta telefonului mobil incarcat, de bani, aparatul foto, de transport.

Citeva conditii importante pentru succes


E cazul sa fiti de acord la nasterea comuna cu respectarea urmatoarelor conditii.
1. Mama este absolut increzuta in puterile sale, ea s-a pregatit de nastere, si stie clar, ce o asteapta, si nu va avea isterica, care apoi poate sa ramina in memoria sotului, ca cel mai principal eveniment in timpul nasterii.
2. Mama este de acord la prezenta sotului in timpul nasterii nu din motivul, ca e la moda. Ea recunoaste, ca are nevoie de sprijinul sotului, recunoscind in acelasi timp, ca rolul sau in evenimentul ce urmeaza, este secundara, si in timpul nasterii nu se gindeste in primul rind cum arata in ochii lui, ci la procesul de nastere. Ea este capabil sa se concentreze in deplin in prezenta lui asupra misiunii sale - in caz contrar, procesul poate fi aminat si sa preia un caracter nedorit. Mama si tata au asa fel de relatie, in care mama isi poate permite sa se comporte in mod natural.
3. Tata e destul de rece, nu are inclinatii de panica, in situatii de stres isi poate mentine capacitatea de a actiona, de a ajuta, de a linisti, de a asculta.
4. Tata isi imagineaza, ce il asteapta, se refera real la procesul de nastere – fara iluzii false, dar si fara groaza ascunsa, bazata pe stereotipurile din carti si cinematografe. El este pregatit moral pentru aceea, ca va fi nevoit sa priveasca acel moment, cind femeia, pe care o iubeste va simti dureri, dar el nu va poate sa o salveze complet de la aceste dureri.
5. Tata stie exact, cu ce o poate ajuta pe sotia sa, si este gata sa isi asume acest rol.
6. Tata este gata de a fi pe locul doi, el nu va atrage atentia sotiei sau a personalului medical.
7. Doctorul, cu care aveti de gind sa nasteti, nu este un adversar ferm al nasterii comune.

Activitatea barbatului in timpul procesului de nastere: sugestii pentru viitorul tata


Este foarte important, ca sotul in timpul nasterii, de asemenea, sa fie ocupat. Cum va poate ajuta? Prelucrati din start variantele participarii sale.
Maseur. La etapa contractiilor va va ajuta masaj de relaxare efectuat de sotul dumneavoastra: miscari circulare in regiunea lombara, miscarile de mingiiere - de-a lungul spatelui, blinde - de-a lungul ligamentelor, care sustin uterul.
Sprijin. In timpul contractiilor, multe femei sunt tentate sa “stea agasate” pe un piedestal. Fie, ca sotul sa invete pozitiile, care va vor tine in greutate, - fata in fata cu sprijinul sub brate si la spate. Ati putea sa va simtiti confortabil sa stati ghemuita, sprijinindu-va cu spatele de sotul dumneavoastra, sa va aplecati, sprijinindu-va de el cu miinile. Sotul va fi de neinlocuit atunci, cind aveti nevoie de a merge in dus, de a urca pe fotoliu.
Manual pentru comportamentul corect. Va fi util, daca sotul impreuna cu dumneavoastra va invata pozitii anumite, si modul de a respira. Este minunat, daca exista aproape cineva, care stie clar ce si cum e necesar de facut.
Un baiat cu insarcinari. E bine, daca sotul este gata de a aduce sau de a lua perna, de a aduce apa, de a chema medicul, de a va ajuta sa schimbati pozitia...
Sursa de relaxare. Sotul dumneavoastra va poate ajuta sa va relaxati inainte de o urmatoare contractie, sa va asigure liniste, intuneric, sa va acopere cu o patura, sa va netezeasca, sa porneasca muzica.
Interlocutor. Nasterea - un proces de lunga durata. In timp ce trece prima etapa, contractiile, in timpul relaxarii femeia are dorinta, ca cineva sa vorbeasca cu ea. Fie, ca sotul sa-si aminteasca momentele placute ale vietii comune. Uneori, chiar si un banc ajuta sa se relaxeze si sa distraga atentia.
Un sot si tata. In timpul procesului de nastere, sotul trebuie sa emita auto-incredere, sa va trimite un mesaj: totul merge bine, esti bravo, te iubesc. Rolul tatalui nu este mai putin importanta. Vorbind cu nou-nascutul, in timp el este spalat, imbracat, masurat, tatal stabileste o legatura strinsa cu micutul, ajuta copilul sa se adapteze mai bine intr-o lume noua pentru el.